Tuesday, 27 November 2012

take my heart



awlolo~ cute nya lagu niiiiiii suka sngaat . kawaii love ohh . hoho , mcm budak-budak ? itsokeyy tapi ia saaaaangat bermakna kalau d tengok lirik nya :') hmm , enjoyyy ~

Monday, 26 November 2012

Aku Mahu HARIMAU !

assalamaualaikum w.b.t and salam sejahterah kmoo (; !

hmm , shaz pun nda tau apa gila shaz . mana wayar putus pun shaz nda tau . tetiba pulak shaz mau peliara haiwan . kamu mau tau apa ? apa nii , err HARIMAU bah . hehe . cute bah :/ shaz mauuuu sangat . eii , ckp dgn dea pun tiada guna . d minta yg asli , dea bagi patung -.- agak sedih jiwa ragaku :'< WOII ! AKU MAU HARIMAU BAAAAAH ! bole kaitu aar kalau aku culik harimau d sana Zoo Lok Kawi ?  hehe . sumpah shaz ckp . harimau AWESOME (y) kenapa ? sebab dea berani , kuat n so on la :D . hmm , ohh harimau ! dtg kau rumah ku ? tapi jgn lupa bagi salam ek ? hehe . mencarut lebih la aku nii -,- ignore my stupido brain . wakaka ! tapi seriously , harimau lagi comel berbanding panda kalau harimau buat aksi manja . hoho :3 mak , baba ! adik mau harimau 1 boleh ? buat kawan . bosan bah d rumah sorang sorang tiada kawan bemain . takkan bawa nenek main kot ? -.- mau hangout tapi aww ! CONFIRM d larang punyaaaa ;) rumah ni perintah berkurung :3 hehe . bkn nya mau kurung kah apa cuma mau jaga keselamatan anak anak lah katakan . ngee , baru betul . dengar jak la bah kann ? hmm , apa lagi shaz mau ckp aar . bosan melanda hidup bah ni . on Facebook perghhh ! bosan sdh . spammer bekurangan . hehe :p on Twitter c burung biru ? alahhh ~ tiada kawan -.- boleh gila wohh . kita post pun nda kena layan :D Follower jak ramai tapi sombong gilak ! nasib ada boboy sorang ni baik hati . dea tggl kat johor . jauh kan ? aku sabah . its0keyyy . kbaiii

Friday, 23 November 2012

Blog Skin


Assalamualaikum w.b.t :)
Hello world, hello everybody. Yehaaa! Comeback with tutorial before Shaz dah tak boleh nak updated langsung, wuwuwuwu :( Actually, Shaz tak berapa nak suka buat tutorial pasal Blogskin ni memandangkan korang kena mahir semua code dulu. Tapi, insyaallah Shaz akan ajar memandangkan Shaz pun dah mahir sikit pasal code Blogskin. SIKIT JEEEE. Alaaah , buat tatapan orang yg baru belajar berblog ;) Before that, PLEASE BACK UP YOUR TEMPLATE.

1) Firstly, you must CLICK HERE :).
2) And then, from your blog, go to DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > Scroll down > CLICK REVERT TO CLASSIC TEMPLATE.



- - - - - -
   *psssst, ini pic blog org lain shaz amek :p curi kejap . hehe*
Cer preview blog korang, CONFIRM jadi macam ni kan? Muahaha, don't worry dear :)

3) Sekarang, pergi ke WEBSITE INI dan pilih SKIN yang korang suka.

Jika nak preview SKIN yang korang suka tu, click PREVIEW IT. Kalau nak ambik code, click BLOGGER MAIN.

Ni based on browser yang korang guna kot. Kalau pengguna Google Chrome like me, click macam gambar kat atas.

Keluar macam gambar kat atas kan? Please COPY all the code :)

4) And now, from your blog again, go to TEMPLATE > EDIT HTML.
5) So, delete semua code yang ada tu dan paste je code yang korang dah copy sebentar tadi. Kalau nak preview, preview lah, kalau dah puas hati just click SAVE TEMPLATE CHANGES.
6) Huyooo, kan dah lawa template korang. Anyway, kalau ada ape-ape yang kena ubah macam profile, music ke ape ke, korang ubah la sendiri kat EDIT HTML tu. Just tekan CTRL+F dan cari main tajuk yang perlu diubah tu.


Okay, tu je Shaz nak ajar. Sumpah penat buat tutorial ni. Anyway, for this blog I won't change it to BLOGSKIN because it is not fun, muahaha. It means, Shaz suka reka code, kalau blogskin just tempek code and ubah sikit-sikit, dah siap kan? It's up to you guys :) Pstttt, kalau something tak jadi, tolong jangan komen. Shaz malas nak pening kepala lagi, haha. Bye.



Demam :'(


hyep n assalamualaikum kmoo ! hmm , sedih nyaaaaaaaaa ! shaz demam+batuk+selsema+tonsel . bnyk kan ? hehe . itsokeyy lah ba kan ? hehe . hmm , ubat pun d bagi ole Dr. Jingul pnya lah bnyk -,- gilerrrr ! besar-besar lagi tuh . alamak ! mau nangis aku tgk ubat tuhh . hmm , ni semua sbb cuaca yg menentu la nii . nda pa nda pa :') aiyoo ~ sked nya tekak shaz . mkn pun sked . ehh , tydur punn pyh ! mnyakit kan hatyyyyyyyyyyy !!! hoho -.- asyik-asyik tebangun jak time tydur . grrr ~ bngn pagi terus shaz mau besilat xD bukan knpa , bikin sked aty . tekak sked kan . ni lagi selsema , awwwww ! asyik-asyik bersin . asyik-asyik cari tisu . smpai kan shaz tydr dengan tisu -,- batuk ? arrrrrrr ! sesak nafas terus . rasa mau asma pun ada . sesak nafas . eiii , sabar jak lah . doa kan shaz kayy ? :'(  hmm , kbaii 

Thursday, 22 November 2012

si cute :)


oh GOD ! shaz nda tau dari mana sii comel ni dtg . shaz jumpa d depan rumah . shaz cuma main-main jak sebut " MEOW " terus sii comel ni dtg . terkejut juga tetiba d kejar sii comel ni . (shaz tkud anak kucing . hehe) awlolo~ tapi cute kan dorang ? alahaii , minta-minta tuan empunya kucing ni nda amek dia . shaz mau pelihara . although , tkud kucing :D shaz tkud sbb pernah d gigit kucing -,- thats why trauma sampai sekarang . hmm , kalau kucing d pelihara shaz nda tkud CUMA kucing PTI . maksud shaz , kucing yg tetiba dtg kat kita . mcm c comel ni lah . tetiba dtg . tkud nyerrr -.- tgk pic ni balek . tuh meow tgk camera lah . hehe . herghh , bila la meow ni mau pergi ? shaz mau lalu pun tkud . eh , baru ckp bila mau pergi , sdh betul-betul dia pergi . alamak ! rindu lah pulak kat sii comel nii . hmmm , itsokey ! ada juga pic dorang (: kbaii

Wednesday, 21 November 2012

Sarawak Trip

hyep n assalamualaikum kmoo ! buadd apa tuh ? jadi stalker ? hehe . ngee, nda tau mau buadd apa sekarang niii sooooooo shaz kembali untuk buadd cerita baru . hmm, tiada yg menarik hari nii tapi shaz cuma mau kasii publish pictures saja . hoho :3 kamii p sarawak itu hari tuh pasal tiada update apapa time cuti-cuti ni (: sorry kmoo ! oh okok , sebenar nya kami p sarawak sebab my cousin kawen btw selamat pengantin baru abg Mimi :D semoga berkekalan hingga ke akhir hayat . insyaallah ~ amiin :D hewhew smbil p hadir majlis , sambil jalan-jalan lorh ! apa lagiii . kawen tuh kat lundu, sarawak . tapi ini picture time kami kat kuching,sarawak . hmm , rindu nya mau makan laksa sarawak . hehe . pun pun :p  ohyah , attention ! this pict NON EDITED (; masii FRESH dari camera :DD kbaii

            * this is me and my eldest sistar (: at airplaine bebeh ! Air Asia (y) *
                           * awww ! i'm shy :p ignore my nails colour :D *
         * awan dania (; ku ingin terbang tinggi di awan bersama bintang bersama bulan *
                      * sarawak dari pemandangan atas . taken by my sistar *
      * hoho , model yg tidak menjadi model pun :p photography by my sistar . no edit *
                              * thats CANON IS NOT MINE ! thank you ~ *
          * time mau balek kk sudah :'( miss sarawak ! btw ignore the background , kat tandas airport . hehe *
                        * once again , thats CANON IS NOT MINE ! *
       * astana . tapi bukan astana yg anita sarawak tuh kay ? hehe :D time kami naik kapal-kapal xD *

* oh okayyy , ini bukan iklan jual ikan kay ? ini cuma picture kat tamu kuching . kami p beli ikan terubok :D smad lah org tuh p packing , cepat . tediam shaz n baba tengok dorang packing ikan terubok masuk kotak . kotak tuh kan , dorang buad beg *

change change change !

hyep kmoo ! lama tidak muncul kan ? bukan sengaja mau hilang , template shaz rosak -,- terpaksa perbaiki semula . ngeeee , template baru . apa mcm , okay ? hehe . 



errr , happy nya dapat template yg sudah baik ;) dpt juga akhir nyaaaaaa . yeppiiii ! thanks to you dear :* terima kasih sbb sdh tlg kasii baik template shaz . awwww ! :3 happy gilaaaaaaaak ! 

Friday, 9 November 2012

ulser lidah :'(

Salam n Selamat Sejahtera..

Aduhai, tak habis-habis aku kena timpa penyakit. Dah dua hari aku kena ulser lidah pula dah. Ala, kadang-kadang orang panggil mata ikan Sakitnya memang tak terperi. Allah sahaja yang tau, juga kepada golongan-golongan yang pernah terkena penyakit macam aku ni. Meh kita tengok sikit apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan ulser lidah.

Ulser lidah - luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan. (betul3!!)

Sebab apa ek? (tidak diketahui)
Mungkin :

  • stress (memang..dah nak gilerr aku)
  • perubahan hormon
  • jangkitan
  • kekurangan zat makanan
  • alahan
  • kimoterapi (takdenyer)
  • asid berlebihan dalam darah
Bila boleh sembuh?
Kesakitan akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari, tetapi ulser mengambil masa selama 10-14 hari untuk sembuh.

Petua?
  • berkumur dengan kumuran antiseptik
  • menyapu gel atau krim penahan sakit
  • kekalkan kebersihan mulut yang baik
  • makan makanan lembut
  • elakkan makan makanan yang panas dan pedas
  • banyakkan minum air (berbotol-botol dah)
Nak lebih info pasal penyakit-penyakit?
http://www.infosihat.gov.my/




Owh, macam tu rupanya. Emm, makan pun sekarang ni lembab je. Sebab asyik control lidah. Dah la pagi tadi makan nasi lemak, pedas tu. Sabar sahajalah. Apa-apa pun, kita kena penyakit kan 1 ujian dari Allah. Kita kena terima. Tapi, mana boleh duduk berharap sahaja. Kita kena berusaha untuk merawat atau mencari penawar. Betul kan?

Kalau macam tu, kalau tak sembuh jugak ulser ni. Nak g kliniklah. Takut ulser ni penyakit lain pulak. Sebab dah ada kes dah. Menakutkan..



Wednesday, 7 November 2012

stalker -,- ♥


hyep and asslamualaikum :) ohmyghost ! ada orang stalk my fb ! -.- aiyoo ~ dia buadd status lae tuh -.- ngekk , nda apa lah nasib baik d kenal orang tuh . kalau ndaaaaaaaaa , nvm lah . HAHA ! adede , dia main komen'komen lae bah xDD astaghfirullah . adada saja kau aar sepet ? ishk ishk ishk ! nnti kau ! aku dtg juga tuh p fb kau . buadd kacau :p . membalas dia sbb itu hari kena kacau fb nya xDD ada MONSTER p stalk fb dia . hehe . kamu mau tau siapa org nya ? ngeee , malu baaah :p nda payah lah kamu tao bah ;) hehe :3 kesin c nina , kena kacau . nina , itu bukan shaz :'D itu c pugut :p hehe . 

kpop illuminati


*yoseob ? :'( patah 2000 aku*

hyep n assalamualaikum :) herghh , ada sini peminat artis K-POP ka ? ngekk , shaz pun minat juga bhee cuma sekali terbaca 1 article kat GOOGLE terus patah 2000 hati ku :') ngee , kamu tau apa tuh ILLUMINATI ? mau tau ? 
click sini . weww ! gilerr , seram betul tgk simbol nya tuh . ada mata 1 . hehe . err , ok skrg kamu mau tgk kah artis'artis korea yg jadi icon iluminati ni ? mau ? kejap aar ? sabar yerrr . ada beberapa saat lae . nah ! itu dia baca sini . err , macam'macam la dunia zaman skrg ni . well , siapa terlalu minat K-POP tuh , sdh tau kan pasal ni ? masi mau LIKE sama dorang ? hehe , shaz masii minat juga cuma sekadar minat lagu , lakonan dan yg sama waktu dgn nya . tapi nda lah pulak sampai naik gila ikut perangai dorang . hehe :D ngee , siapa mau tgk vd iluminati big bang ? sebagai bukti yg shaz kata BUKAN bohong -,- mau ? kejap aaar . nah ! tgk lah vd fantastic baby ni puas'puas ;D tuh kat atas tuh . tenung lah puas'puas . :D sini

c teddy yg comel

hyep kmoo n assalamualaikum ;) ngee , ndatau sdh mau story apa hari ni -,- kita story psal c teddy bear jak lah aaar ? hehe . bkn teddy bear yg patung tuh , tapi dia ni pen . awlolo ~ kakak aku bagi subuh'2 dekat jm 3 a.m sdh . naaah , kiut bheeeeeeee ! dia bilang , lama sdh dia mau bagi tapi nda kesampaian hajat . telupa nya -,- adehh ! abes pmr sdh baaru dia bagi tapi itsokeyyy :D mau tgk pict nya ? ngee . nah ! nah ! tgk lah ;3 



Sunday, 4 November 2012

kerja abes pmr part 2

hyep kmoo n assalamualaikum ;) ! seperti yg telah shaz jnji'2 kan kpda anda semua untuk menyabung cerita itu hari . oh okayy , ini lah hasil nya :D


herghh , ini lah pic kmyy smsa d padang . time tuhh kmyy ada progrem penyembelihan haiwan untuk buadd korban ;) best ! although shaz tidak tengok pun ayam yg d sembelih tuh . maklumlah , takut darah xDD . ngee , abes jak kmyy sembelih ayam 10 ekor tuuh , d smbung lagii dgn progrem kursus menunaikan haji . hoho :3 sch kmyy ada kaabah xDD alaah~ kaabah trep'trep jak . tiang gol tuh d balut kain hitam . tapii , WOW ! smadd ok d buadd ;) mtciam betul'2 naik haji . HAHA ! hajah Nur Shazryena . aww ! angan'angan 


naaah ! ini pulak pict kmyy time dlm dewan :) time ni kan , ada juga timbul perbalahan d antara kelas kmyy n kelas lain . herghh , x pndai terima kenyataan yg dorang tuh kalah -,- alamak ! dorang siap terpekik'2 telolong'2 menjerit'2 merontah'2 d dewan tuh . akhir nyaaa , dorang diam juga sbb tunduk malu sbb kmyy menang :DD HAHA !! tuh laaah , org tua tua kata jgn ckp takbur nanti merana diri sendiri :p ngee , syok nya dorang main badminton . hmm , dengki pun ada juga tapi buadd mcmna , x pndai main . duduk diam jak lah tgk dorang main . smbil pegang gitar . pegang jak , main nda sbb nda pndai main gitar pun xDD 



awlolo ~ ni pulak pict kmyy d padang sch lae ;) hoho main futsal bah bebeh (y) ngee , wlaupun kalah tapii ENJOY ! weii , shaz kesian dgn besties shaz . kmo tao knpa ? bnyk yg cedera . cedera d tgn , d kaki . hmm , agaknya pihak lawan kmyy tuh batu kot iya lah smpai bengkak'2 kaki kwn shaz d sipak nya . alamak ! kau tendang bola sygg , bkn kaki -,- apa lah ! HAHA , smpai kan kawan shaz c Kalsum ni tediam gara'2 kesakitan kaki . terus dia kata ''kaki Shumarni (pihak lawan) ni , besi kah apa? terlalu sakit kaki aku di tendangnya..'' HAHA ! ini lah dialog yg dpt shaz ingt xDD lucu betul dialog c katum nii xDD adoii , yg 1 ni plk saaangd kesian . sdh lah tgn dia pernah patah , d tendang lah pulak tgn dia :'( bodoh nyaaaa manusia tuh , mungkin pihak lawan kmyy nie x kenal mana bola mana tangan mana kaki . ishk ishk ishk ! buta kot -,- eiii , x apa lah yg penting enjoyyyyyyyy !


* hmm , rasa rindu pulak dgn dorang niiii :'( apa lah kmo buadd cuti ni ? srry kayyy , hp aku buadd hal smpai nda mao kena cas . fb ? aku jarang sdh dpt on9 :'( kakak aku asyik guna lptop . twitter ? kmo bkn nya ada twitter pun :'( hmm , dkt blog ni jak lah dpt aku menumpang kasih :'( nda apa lah , aku tgk pict kytaa time begila'2 pun sdh cukup . hmm , kbaiii ! assalamualaikum :')

SAYA TAG :
-AshyMhyQhyFhyBhyNhyYhn- (bkn nama sebenar tapi nama samaran kami :')) bye ! syg kmo :*



GOOD LUCK SPM !





hyep n assalamualaikum ;) ! ngee , x sedar masa berlalu begitu cepat kan ? pejam celik pejam celik tup tup daaah SPM :) err , shaz x tau mau ucap apa selain GOOD LUCK SPM AND DO THE BEST THAN USUAL TO ALL SPM CANDIDATE ;) nae , shaz akan sentiasa doakan buadd kamu yg tngh berperang untuk menghadapi musuh (SPM) hoho . x mau cakap lebih sbb shaz belum lae SPM baaaaru PMR . ngeee , rasa berdebar tuuh ada juga lah . ya laaah , takut apaaa pulak result yg dtg -,- grrrr ~ takut nyaaaaa ! nae , sebelum mula exam jgn lupa untuk berdoa kay ? hmm , shaz ada beberapa tips yg shaz dpt atau stalk dari MR.GOOGLE kita . hehe . ok ok . let's check it out ! 


SEHARI SEBELUM HARI PEPERIKSAAN


1. Baca secara imbas semua panduan, tips dan rumusan penting untuk matapelajaran yang akan anda ambil esok.
2. Tenangkan fikiran dan kuatkan semangat "SAYA BOLEH LAKUKAN!"
3. sediakan segala peralatan untuk menulis (pensil 2B siap diraut tajam - 2 batang, pemadam - 2 butir, peraut pensil - 1 & pastikan tajam bagi mengelak pensil patah berulang kali, pembaris - 1 batang pendek & sebatang lagi yang panjang, pen - 2 batang, warna kayu - satu set & set geometri - jika perlu.dan lain-lain.
4. Mohon ibu bapa doakan kejayaan anda.
5. Tidur seawal pukul 9.00 malam bagi membenarkan otak memproses semua maklumat yang anda imbas sebentar tadi.

SEMASA HARI PEPERIKSAAN

1. Bangun awal.
2. Sembahyang Tahajud, Subuh , Hajat
3. Bersiap sedia ke sekolah
4. Jangan lupa untuk bersarapan. Jangan terlalu berat. Takut nanti, anda sakit perut atau merasa tidak selesa semasa berada dalam dewan peperiksaan.
5. Pastikan anda membawa:-
a) Semua peralatan untuk menulis yang telah anda sediakan semalam.
b) Surat lahir / kad pengenalan
c) Slip angka giliran anda.
6. Sebelum bersalaman dengan ibu bapa, lakukan perkara2 berikut:-


a) Baca Surah Al-Fatihah - 3X


b) Takbir - 7X

c) Selawat Ke atas Nabi Muhammad S.A.W - 3X

7. Salam & cium tangam ibu bapa.
8. Langkah kanan bila keluar rumah dan jangan toleh belakang.
9. Bertolak ke sekolah lebih awal dari biasa. - Ini bertujuan untuk mencipta suasana tenang. Tergesa-gesa akan mencetuskan perasaan panik.

BILA TIBA DI SEKOLAH

1. Sampai je di sekolah, duduk di suatu sudut dan baca semula secara imbas semua panduan, tip-tip penting dan rumusan.
2. Tarik nafas dalam2 dan releks.
3. Baca:-
 Surah Al-Fatihah - 3X

,Takbir - 7X

Doa Penerang Hati - 1X 


Selawat Ke atas Nabi Muhammad.


DALAM DEWAN PEERIKSAAN


1. Duduk dengan tenang. Tarik nafas dan bertawakal. Yakin dengan usaha anda selama ini.
2. Baca :-
Doa Penerang hati
Doa Tidak Lupa

3. Sebelum buka kertas soalan, bacalah surah Al-Fatihah dan mula mejawab.
4. Sekiranya ada maklumat, fakta atau rumusan penting yang anda terlupa,jangan panikBerselawatlah ke atas Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW.., insya'Allah boleh ingat semula.

SELEPAS PEPERIKSAAN

Selesai sahaja menjawab setiap kertas soalan JANGAN BINCANG KERTAS SOALAN ATAU JAWAPAN DENGAN SESIAPA PUN SEHINGGALAH HARI PEPERIKSAAN BERAKHIR.


Semoga kejayaan menjadi milik anda semua. Amin.
Mutiara kata:-
Sesungguhnya DOA merupakan senjata orang-orang Mukmin yang paling ampuh.
Usaha yang diiringi dengan doa mampu membuahkan hasil diluar jangkaan.
Yang selebihnya.., kita hanya mampu bertawakal & redha.
Sesungguhnya hanya Dia yang maha mengetahui akan segalanya.