Friday, 23 November 2012

Blog Skin


Assalamualaikum w.b.t :)
Hello world, hello everybody. Yehaaa! Comeback with tutorial before Shaz dah tak boleh nak updated langsung, wuwuwuwu :( Actually, Shaz tak berapa nak suka buat tutorial pasal Blogskin ni memandangkan korang kena mahir semua code dulu. Tapi, insyaallah Shaz akan ajar memandangkan Shaz pun dah mahir sikit pasal code Blogskin. SIKIT JEEEE. Alaaah , buat tatapan orang yg baru belajar berblog ;) Before that, PLEASE BACK UP YOUR TEMPLATE.

1) Firstly, you must CLICK HERE :).
2) And then, from your blog, go to DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > Scroll down > CLICK REVERT TO CLASSIC TEMPLATE.



- - - - - -
   *psssst, ini pic blog org lain shaz amek :p curi kejap . hehe*
Cer preview blog korang, CONFIRM jadi macam ni kan? Muahaha, don't worry dear :)

3) Sekarang, pergi ke WEBSITE INI dan pilih SKIN yang korang suka.

Jika nak preview SKIN yang korang suka tu, click PREVIEW IT. Kalau nak ambik code, click BLOGGER MAIN.

Ni based on browser yang korang guna kot. Kalau pengguna Google Chrome like me, click macam gambar kat atas.

Keluar macam gambar kat atas kan? Please COPY all the code :)

4) And now, from your blog again, go to TEMPLATE > EDIT HTML.
5) So, delete semua code yang ada tu dan paste je code yang korang dah copy sebentar tadi. Kalau nak preview, preview lah, kalau dah puas hati just click SAVE TEMPLATE CHANGES.
6) Huyooo, kan dah lawa template korang. Anyway, kalau ada ape-ape yang kena ubah macam profile, music ke ape ke, korang ubah la sendiri kat EDIT HTML tu. Just tekan CTRL+F dan cari main tajuk yang perlu diubah tu.


Okay, tu je Shaz nak ajar. Sumpah penat buat tutorial ni. Anyway, for this blog I won't change it to BLOGSKIN because it is not fun, muahaha. It means, Shaz suka reka code, kalau blogskin just tempek code and ubah sikit-sikit, dah siap kan? It's up to you guys :) Pstttt, kalau something tak jadi, tolong jangan komen. Shaz malas nak pening kepala lagi, haha. Bye.



No comments: