Monday, 3 December 2012

Cute Icon Di Shoutbox


assalamualaikum dan salam sejahtera :) okok , hari ni Shaz mau ajar kamu letak cute icon di shoutbox tu ha . cuba tengok pic bawah ni , cute kan ? alololo ~ senang jak ;) jum stalk !

P/S : credit to Lyssa . sebab Shaz dpt benda ni dari dia :D


1. Log in Shoutbox korang kay ? Pada sesiapa yang belus daftar ( GRAB ME  ) 
    And terus ke settings . Faham ? Jangan melencong kay ? hehe.

2. Then , korang klik Smileys yang macam telah Shaz tunjukkan kat bawah ni ;)

 

3. Lepas korang klik "Smileys" tuh . korang scroll ke bawah . Korang ada jumpa tak macam yang ini :


4. Ada kan ? Oke , sekarang Shaz mahu korang paste image URL korang kt ruangan Smiley image URL. 
Kalau tak tahu nak amik cute icon kat mana , (KLIK SINI) dan bagi sesiapa tak tahu mcm mana nak copy URLnya , korang boleh baca entry Lyssa kat (SINI.) # baca entry dia kay ? jangan lupa ;) 

5. Isikan jugak code yang korang suka . Sebagai contoh :  

 

6. TUNGGUUUUUUU  ! hampir terlupa -.- lepas sdh masuk kan satu  image URL and satu kod korang . jangan lupa pulak tekan ADD . Kalau tak , takkan menjadilah korang nye icon tuh . menyesal .

7. Korang boleh masukkan seberapa banyak yang korang nak , tapi .  janganlah terlalu bnyk . sebab nanti akan memeningkan kepala sesiapa yang singgah blog korang tuh .! hehe ;) just kidding :D

8. Da siap . Tekan SAVE SETTINGS . And korang boleh lah kalau nak test2 kt SB korang tu.

# tak jadi ? hoho , jgn comment :p alaa ! kalau tak jadi juga , tengok balik step2 tuh . kot kot ada yg salah :D SELAMAT MENCUBA ;)

No comments: