Monday, 17 December 2012

tutorial Cute Blockquote


okay, harini x tau kenapa terdetik dalam hatii nak buat tuto pulak. hmm, terhantak kot kepala kat dinding tadii :/ hmm . peduli lah :) okayy, ini tuto buat anda-anda yg ingin memBACKGROUND kan Blockuote korang . alaa , yg sudah tahu tuh . takpe laa . ini hanya untuk blogger yg baru nak belajar berblog :) 

nak tahu Blockquote tuh apa ? Blocquote adalah :
INI LAH BLOCKQUOTE ! HALAKAN CURSOR KORANG . NAMPAK TAK? TAK NAMPAK ?! ._. BUKA MATA BESAR BESAR! 
 hehe, dah tau daa ? nak macam tuh tak ?

  1.  Pergi ke dashboard >> design >> edit HTML >> tick expand widget
  2.  Langkah kedua , sila cari kod seperti di bawah
.post blockquote {
sudah ? ada tak ? okay , Paste code ini di BAWAH code di atas tadi.Ingat okay, paste di bahagian bawah. okay ?

background-image : url(URL GAMBAR);border:3px solid #ffc7cd;padding: 5px;-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;border-radius: 1em 4em 1em 4em;}.post blockquote:hover {background-image:url(http://1.bp.blogspot.com/-HDs_dtNwA0Q/TfSPPhX-jSI/AAAAAAAAAk4/yiXL261hHRM/s1600/lovegerak.gif);background-position:bottom right;background-repeat:no-repeat;}border-left:5px solid #ffeded;padding: 5px;color: #000000;-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;border-bottom-right-radius: 50px 25px;}
dapat tak ? okay URL GAMBAR korang boleh cari kat google untuk kesenangan anda semua :) tapi kalau korang nak Shaz boleh bagi . alaa ! tempek kan saja . tak susah pun :D hmm , kalau korang taknak guna pun takpa . Shaz tak nangis :D



http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/dottedloveflower.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/autumn.png
 
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/676657yhxq5o5bjd.gif

 
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/577814mxl3lzplgr.gif

http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/680929ekz1vdmoz9.gif
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/966814i8pz6zikwc.gif
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/1043585ir2mebcqub.gif
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/1234874uqgob6gf5y.gif
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/1309647bo3cj4kxyx.png
 
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/2268298nzus0fcrvh.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/bee.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/bugslife.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/flow.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/flowerbee.png
 
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/squaregreen.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/squarepink.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/striplove.png
http://i1101.photobucket.com/albums/g422/Dekya135/swirlleafflower.png
ehh , tadi ada warna PURPLE kan ? haa , yang itu bole korang tukar kan dgn icon cute . nak ambik kat mana ? kat sini . kalau nak senang , shaz bagi korang cute icon yg simple ;)

  
http://i561.photobucket.com/albums/ss52/angelicxmelody/Small%20Icons/1552l2f.gif
 
http://1.bp.blogspot.com/-HDs_dtNwA0Q/TfSPPhX-jSI/AAAAAAAAAk4/yiXL261hHRM/s1600/lovegerak.gif
http://dl.glitter-graphics.net/pub/308/308091qbafsek801.gif
 
http://dl2.glitter-graphics.net/pub/2617/2617372pgrsy5telp.gif
 
http://dl10.glitter-graphics.net/pub/1446/1446520ym4f5k37n5.png
btw , kalau korang nak ambik kat glitter graphics kan , korang jgn amek semua ye ? amek sikit je . macam kat atas tuh kay ? :D

dah ? apa lagi korang tunggu ? preview dulu kalau takda error korang save lah terus :)  


2 comments:

De'MomOeKitty said...

aku ambil satu background blockquote buat background blog aku. haha! Thanks btw.

SHazH0NIee said...

@De'MomOeKitty haha , ambik seja :) btw most wc