Thursday, 31 January 2013

BAGAIMANA CARA MENGATASI GANGGUAN JIN DI RUMAH

Assalamualaikum pipol ! harini shaz mau kongsi kat korang tentang sesuatu yg SANGAT PENTING ! haa , sesiapa yg sering kena histeria , lemah semangat macam shaz . jum kita beramai-ramai amalkan benda nii . insyaallah berhasil . Amiin~ 

AMALAN YANG PERLU DIAMALKAN KITA SENDIRI oleh Ustazah Fatimah Zaharah

1. Beri salam apabila masuk rumah dengan ucapan:

'Assalamualaikum..demi janji kamu dengan Nabi Sulaiman, keluarlah engkau dari rumahku dan jangan khianati sesiapa.'

2. Doa untuk bakar jin atau gangguan di rumah sebanyak 3 kali :

'Masya Allahu Kana Wamalam Yasya'lam Yakun Wala Haula Wala Quwwata Illa Billahil Aliyyil Azim'.

3. Surah Al-Jin ayat 1 hingga 15.

4. Surah Assoffat ayat 1 hingga 10.

5. Ayat Kursi

Dikatakan doa di atas adalah doa Nabi S.A.W. yang telah di datangi syaitan yang mahu menyerangnya. Dengan membaca doa ini, akhirnya syaitan terbakar hangus. Surah Jin pula menerangkan tentang golongan jin manakala Surah Assoffat menerangkan kekuasaan Allah dan adanya satu bintang yang bernama Shihab iaitu bintang yang cerdik yang merejam syaitan dengan api dan paling ditakuti oleh syaitan yang mahu menaiki arash untuk mengetahui qada' manusia. Terdapatnya tukang2 tilik yang menggunakan syaitan untuk melihat masa depan dengan cara sampai ke atas arash dan perkara ini amat bertentangan dengan ajaran Islam. Bintang Shihablah yang merejam syaitan dengan api untuk sampai ke sana dan syaitan amat takut dengan membaca ayat ini.

shaz  juga mengamalkan bacaan ayat kursi sebelum tidur . itu juga sangat penting bagi kita wahai umat islam. dengan ayat kursi juga kita boleh terhindar daripada jin dan syaitan yang direjam. insyaallah. 


Wednesday, 30 January 2013

ini semua kerja dia !!

Assalamualaikum dan Hello kamu !
      errrr , kemarin shaz tengah syok syok chatting ngan c asymi , awellson dtg kacau kamii . dia log in guna fb shaz . then , begini lah jadi nyaaaaa -.- 

best best aku chat ngan asymi , ada pulak jin sorang ni dtg kacau . alaa , jeles lah tuh ! sbb time shaz tengah cerita ngan asymi pasal eizlan . haha . siapa eizlan ? adalahh :p nampak kan yg shaz p bulat kan tuu ? haa , dia lah tuu . mnyakit kan hati juga laaaa !! eii . 


naaah ! tengok ni pulak . link lagu SHAE-SAYANG . adoii ! mcm sengaja nya dia !! shaz xsuka tuh lagu , dia p bagi . aishh ! bikin sakit hatii </3333333


haa , amek kau ! mau berapa juta juga dia bagi link tuu ? ni semua kes cemburu . tuh pasal laa xD HAHA . lek kau awellson chong ;) mbahaha \m/ shaz rasa la kan , dia jadi begini sebab shaz x layan dia , text dia , call dia . HAHA ! padan mukaa . siapa suruh dia p marah shaz itu hari :') padan muka kau ! :( btw miss you :'D 

Tuesday, 29 January 2013

siapa anda ?!



alamak ! nmbor siapa pulak niii ? tolong la bro . jgn kacau aku lagiiiiiii ! aku benci kena kacau kacau ni . adoiii -,- tolong laaa

the feeling

hello there ! shaz is coming :'D 
  


 today i'm sooooo SAD </333 i don't know why but that was i feel now . my little heart was crush by someone who i love . hmmp , yes i know who i am . i'm just an ordinary girl . i'm weird not weirdo just like another girls out there . and now , i feel like i'm so so so stupid and stupido . what should i do for now ? no one can make me happy as usual . i'm soo BROKEN </333333 arghhhhhh !! and now i'm looking for something dumb to do :/ BUT WHAT CAN I DO ?! *headache* :'(

# tetiba pulak shaz speaking london gituuu xD lol k lol . broken english ? do i look like i care ?

Sunday, 27 January 2013

Sekolah Baru Ku

good morning to all pipol :') long time no see kan ? hmmp , mmg laa . shaz d asrama sudah . bukan lagii d tinggal rumah . shaz masuk p asrama pun  ni semua sebab kamu lahh ni !! *tiada kena mengena pun -,-* hehe . syok tak sekolah ? HAHA ! shaz still cutiiiii . best kan ? awlolo , jgn sedih k . shaz cuti pun bersebab . bukan suka suki okayy ! atau apa d panggil . cuti umur untuk sendiri .
ngee , seriously ! sch baru shaz MANTAP , BEST , AWESOME ! mau tau knpa ? ini sebab nya *scroll ke bawah*

  • Tiada perhimpunan pagi kecuali hari Rabu sbb KOKUM
  • Cikgu semua SPORTINGGGG *asal jangan langgar peraturan sch*
  • Kawan semua TIDAK sombong 
  • Makanan kat asrama sedap jugak laa . makan ayam setiap hari xD 
  • Sekolah bersih 
  • Tandas bersih
  • Kelas jalan-jalan *setiap hari jalan-jalan p kelas lain . exercise lah kata kann*
  • Kalau p kantin , pelajar nya tolak ansur . tiada yg main tolak tolak .

TAPI ada juga yg shaz KURANG MINAT kat sch nii . sebab nya kan :
  • balik lewat sebab ada kelas petang
  • ada merit d merit demerit *shaz sdh kena potong markah gara-gara x pakai baju kokum-.-*
  • buat thinking map *tapi best juga laa buat bulat-bulat . cuma shaz x pndai guna jangka lukis . hehe :3*
  • sekolah nya besar . bikin sesat jalan . 
  • Tandas guna kupon *pernah kah p tandas sch ada kupon? shaz baru jumpa nii sch mcm tuh . terngangah juga mulut time tuh*
-jyeahh , itu seja la kot shaz mau gitau kamu . betapa best dan x best nya sch tu ;) ohyeaa , nama sch shaz baru tuu nama nya SMK KOTA MARUDU . yg kat sebelah goshen tuh . dekat pekan . senang jak mau beli barang keperluan . keluar dari asrama , pandang hadapan , lintas jalan , pilih kedai mana korang mau xD . hehe . bergurau d pagi harii lah sngatt -.- ngee , shaz ada kawan baru  kat asrama :3 nama ? kejap k . shaz gitau . 

- fini , noniey , kak yantie , rabi , memeng , kak yaya , kak siti , firah , fazreen , kak nanang , kak mi , chen chen , zielah , nirah dan ramai lagii . dorang baik tauu . semua peramah . tiada 1 pun yang sombong . x percaya ? korang p smk kota marudu . gerenty d tegur-tegur dengan sapaan . hehe . k laa . itu saja dari shaz . assalamualaikum ;)


Saturday, 12 January 2013

sedih nyerrr




hello fello ! 
   ody baca tajuk entry kan ? hmmp , shaz SEDIH sangat !! nak tau kenapa ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
FOLLOWERS BERKURANG ! :'O auches ! shaz hairan . apa yg sudah shaz buat kat kamu sampaikan kena UNFOLLOW nii ? shaz ada buat kamu sakit hatii ? ya meh ? seriously ? oh i see . ok ok . shaz x kesah pun yg korang nak unfollow shaz :p eya laa , itu hak korang . shaz x marah pun . cuma sedih jak laa . hehe . itsokey ;) ada ubi ada batas , lain hari boleh shaz balas :D wait and see . i know who you are dear ;) whoof whoof ! tapi itsokey , shaz doakan saja dia bahagia . d permudahkan hidup . amiin~ btw ilapyouuu :* yiha yiha ! kbaii .

Friday, 11 January 2013

Thanks To You ♥

hello fello ! apa khabar ? sihat jugaa :'D hoho .
  first , shaz mau ucap kan BANYAK-BANYAK TERIMA KASIH to my laling somel Ashy , Katum & Pipiiiii :'D anyunyuu~ thanks kayy sbb bagi hadiah tu semua ? akan ku simpan sampai aku matii . hehe . *mengada-ngada* ohyaa , tidak lupa juga to my special one . thanks sbb belanja kfc sblm shaz pindah . sweet memory with them . auchess ! sangatt sakit untuk meninggal kan mereka mereka yg sdh membuku d hati ku . awlolo , tapi apa yg boleh aku lakukan lagii ? itu sdh takdir buat ku . jangan la kamu tangisi atas pemergian ku :') 
  • to my lovely tek , thanks baju tuu k ? awlolo , comel mtciam aku ka tu panda ? hehe . kembeng sayee :p . ngee , dia pun namau kalah nan katum baa . dia pun mau bagi surat . hoho , panjang juga ayt kau . boleh A+ sdh karangan BM untuk SPM nnty .  oops , sikitt lupa ! baca buku tuh nnty kay ? iloveyou :*
  • to my bebeh katum , thanks sbb bagi tu siput . anyunyu , lawa baa ituu siput . tapi mcm pernah ku lihat siput itu :p hehe . just kidding . surat tu baa , PANJANG sangaaat . mengalir air mata ku terus . ehh , jgn curang kayy ? :'D doa kan aku ya . iloveyou :*
  • to my sensitivity pipii , hmmp , namau nanes nanes baa ! ngee , tumbuk kau nan asymi nda lama . nanes nanes kerja kamu :'( hmmp . kalau aku nanes banjir karang . hehe . iloveyou :*
  • to my raksasa , take care kay ? i love you more and more !! akan ku simpan janji janji ku d poket hati , jantung , empedu , usus ku :'D harhar . anduu , don't worry kay ? i'm okay jugaa d sana . insyaallah . doakan ya ? oh yaa , nnty u baca tu surat untuk u kay ? kbaii . ILYSM :* 

Tuesday, 8 January 2013

Hari Isnin

hello fello ! srry sbb lama x muncul . hmmp , busy laa dengan study :/ thats why laa . ehh , mestii korang pelik dengan tajuk shaz . kan ? hoho :3 sebenarnyaa , hari isnin nii shaz akan pindah sch ke smk kota marudu :'( alaaa ! lama laa nii shaz baru muncul update blog nii :'( TAPIIIIII kalau shaz sdh d rumah , nnti shaz update blog then story mory kat kamu pasal itu sch baru kay ? if you missing me , tengok jak laa gambar shaz d fb tuh xD hehe . *mengada-ngada* hmmp , i will missing you all :') 

hmmp , macamna la rasa nya berada d dlm asrama ehk ? orang kataa , asrama makanan dia x sedap ? *orang kata , bukan shaz kata :p* hehe . grr ~ matii laa ! sudah la shaz nii jenis yg CEREWET pasal makanan nii . kalau muka dia PELIK shaz tengok , shaz tidak makan tuu . peduli laa , dia sedap atau tidak . *cerewet kan? minta penampo nii -,-* ngee , ni lagii . boleh bawa handphone ka ? kalau boleh , bagus laa . tapi kalau TIDAK BOLEH , alamatnyaa menangis la shaz setiap harii . haha . lol . 

shaz ada cakap ngan kawan shaz . shaz kata 'beh (nama betul kalsum) , kalau kau rindu aku kau dengar jak lagu Bruno Mars' :'D terus dia kata apa ? 'shaz , aku tiada lagu tuh . macamana ?' hmm , shaz pun jawab dengan sedih , nanti aku bagi kay ? :'D 

#  hmmp , susah nyaa mau kasi tinggal kawan lama yg sudah d kenal sejak sch rendah lagi . tapi , apa boleh buat laa shaz terpaksa pergi . shaz mesti teruskan perjuangan shaz . insyaallah lepas SPM nnti kita akan jumpa kembali ;D jangan risau , insyaallah shaz tidak akan lupakan kamu . okay laa . daaa ~ assalamualaikum :)

Wednesday, 2 January 2013

TAWARAN KELAS ALIRAN AGAMA KOTA MARUDU ?!!




hye korangg ! hmm , shaz dapat tawaran ke sekolah smk kota marudu :'D tawaran untuk sambung kelas arab . hmm , terpaksa lah berjauhan dgn mama , baba , kawan-kawan and my special one . aduhh , berat nya hatii mau kasih tinggal rumah . d sana shaz mungkin akan masuk asrama . alaaa ! x best nyaa :'/ huhuhu . mau nangiss jak . tapii , apa boleh buat laa . mau menuntut ilmu . terpaksa la rela saja . kan ? sampai bila juga mau tepuruk jak d rumah kan ? ;) hoho . 

mata pelajaran untuk SPM :
(TERAS)
  • bahasa melayu
  • bahasa inggeris
  • sejarah
  • matematik
  • sains*
  • pendidikan sivik dan kewarganegaraan
  • pendidikan jasmani dan kesihatan 
* dikecualikan kpd pelajar sains tulen

Elektif Pendidikan Islam
  • pendidikan Al-Quran dan As sunnah
  • pendidikan Shariah Islam
  • Bahasa Arab
Elektif sains tulen*
  • kimia
  • biologi
  • fizik
  • matematik tambahan
# 11 subjek untuk SPM

Elektif Sastera IKHTISAS*
  • perinsip perakaunan
  • matematik tambahan
* 10 subjek untuk SPM