Monday, 11 March 2013

ulser lidah

Assalamualaikum !

gambar ini adalah 100% dari MR.GOOGLE ;)
HYE ! lama ka shaz menghilang ? wewww , baba tiada bayar wifi sooooo x la dapat update apa apa :'D itsokayy lorhh shaz sudah datang kan ? ;) mbahaha -...- hewhew sakitt lidah shaz . ini semua d sebabkan ULSER . hoho kasi caps lock on ulser tuu :D sakitt okayyy ! rasa macam mau teriak pun ada :'D aishh ! tapi alhamdulillah sebab sudah mau beransur pulih ;) btw sudah berapa hari shaz x makan . sakitt wey ! shaz rasa sudah dalam 4 hari kot ulser lidah nii . haa ? pelik ? eya pelik kan tetiba dapat ulser kat lidah . orang lain selalu nya ulser kat mulut ntah apa masalah shaz dapat ulser kat lidah niiiiii ?! arghhhhhhh !! stress weyy :'[ sudah kali keDUA shaz dapat .
tips untuk hilang kan ulser :
  • letak garam [arghh ! tapii meleleh weii air mata kasih tuu :'( hoho first time dengar dari kawan yg garam tu pedih sekali mama kata mari mama letak garam . uishh ! dengan sepantas kilat shaz pun lari :D hahaha]
  • letak ubat gigi [perghh , x payah susah kan diri anda . pagi-pagi korang berus gigi kan ? haa , korang calit kan sikit ubat gigi tuu kat ulser korang yerr ;) tak kira la ubat gigi kodomo lion kaa , kodomo dragon kaa asal kan nama dia ubat gigi ]
  • vitamin C [hewhew ni pun parah sedikit . sama pedih nya dengan garam :'( cara guna senang ja . ambik vitamin C korang tumbuk-tumbuk supaya dia pecah then letak kat ulser . perghh ! gerenty meleleh air mata]
  • sapu kan ubat anti septik [okayy , korang boleh dapat kan kat farmasi or hospital . tapii hey ada juga tapi nya . pedih dia sama benoo dgn vitamin C dan garam]
  • TAWAKAL [ini perkara WAJIB ;) kita cuma ikhtiar , Tuhan yg menentukan . tak gituu ? :D]
punca-punca ulser :
  • Stress [shaz rasa ini mmg betul . exam nii , mmg la stress -.-]
  • Perubahan hormon
  • Jangkitan
  • Kekurangan zat makan
  • Alahan
  • Rawatan radiasi
  • Rawatan kemoterapi [takda makna nya -,-]

Nota Kaki : itu ja la kot yang dapat d kongsi kat korang ;) semoga berguna buat semua . btw sebagai tambahan ulser ni akan kurang sakit nya dalam 3-4 hari tapi ulser akan hilang dalam 10-13 hari kott :'D okayy daaa~

2 comments:

Lissa LaLissa said...

alolo~ ciannyaaa., hee semoga cepat sembuh tau~ ^^

SHazH0NIee said...

@Lissa LaLissahmmp :'D eyaa . thanks