Wednesday, 13 May 2015

SahabatKu

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Jom bercerita tentang sahabat(?)

     Sahabat? 

Sahabat merupakan seseorang yang paling dekat dengan kita selepas ke dua ibu dan bapa kita. Mereka hadir untuk menemani kita tika sedih bukan hanya sekadar bila gembira dan senang semata-mata. Sekiranya ada yang hadir seperti ini dalam diri, maka jagalah persahabatan itu dengan baik. InsyaAllah kekal selamanya. Tak gitu? Sahabat juga hadir tidak mengira umur, jantina, bangsa dan kaum. Kehadirannya adalah secara rawak dengan izin Allah SWT. Allahu!

     Best tak ada sahabat?

Gilee tak best? BEST WEHH! Kenapa best? Eya la, siapa lagi nak dengar luahan perasaan kau yang entah apa-apa tuh selain sahabat kau sendiri? Memanglah kita ada ibu bapa, adik-beradik, sepupu-sepapat dan jiran tertangga(okay, yang ini mengarut. hehehe) tapi kau nak ka cer seeeeeemua dari A sampai Z tentang apa yang kau hadapi lagi-lagi yang benda pelik-pelik(?) memang tak lah kan. Malu wehh mahu cerita kat dorang kalau sahabat memang 'lancar' ja perjuangan cerita kita. Kan?

     Berbezakah kawan dengan sahabat?

Okay part yang ni susah sikit. Ikutkan pendapat Shaz la ya, berbeza sangat. Kenapa? Kawan merupakan teman yang sentiasa hadir disaat kita suka malah sukar bila berduka. Tidak dinafikan. Contohnya, bila kau ada keropok, kau kongsi kat dorang tapi bila dorang ada keropok, dia makan sendiri-sendiri. Faham tak? perghhhh ayat Shaz ni terlebih falsafah HAHAHA! harap-harap fahamlah ya? Amin ya rabbal alamin.. Sahabat pula seseorang yang sentiada ada, hadir, wujud dan nyata apabila kita dalam keadaan senang dan susah. Sentiasa ikhlas dalam menyalurkan sesuatu bantuan tidak kira dari segi mental mahupun fizikal. Kalau ada yang macam ni, segera lah bagitau mak bapa suruh pinang buat calon menantu. HAHAHAHA. tiada, main-main ja. 
Dengan ini, Shaz sudah menjawab semua persoalan. Harap-harap diterimalah jawapan ringkas yang entah apa-apa tuh hehehe. Yang baik datang dari Allah, yang buruk datang diri saya, Nur Shazryena itu sendiri ;)

SEBELUM ITU..

   Dengan ini Shaz mahu mengambil sedikit ruang untuk memberi 'warkah' yang berbentuk blog ini untuk disampaikan buat sahabat-sabahat yang mengenali diri ini. Alhamdulillah! Syukur kpd Allah sebab mempertemukan kita. Kau hadir bagaikan embun dipagi hari. sejuk. Sama seperti hadirmu buat diriku yang sentiasa membuatkan hatiku 'sejuk' sahaja. Terima kasih kerana kehadiranmu memberi aku kebahagiaan dan faham erti persahabatan yang sebenar. Dalam suka dan duka, kita tempuh bersama.
   Buat sahabatku, Ashy, Mhy, Qhy, Fhy, Bhy. Aku ingin meminta maaf sekiranya selama kita bersahabat aku banyak buat salah mahupun menyusahkan kamu semua. Aku berharap sangat yang kita akan bersahabat sehingga akhir hayatku. InsyaAllah.. aku sentiasa berdoa agar persahabatan kita ini akan sentiasa kekal buat selamanya. Amin ya rabb!
   Buat sahabat baruku, Iqa, Hazel, Zue, Bie, Nurul, Misa, Sher, Anna dan Wahnie. Shaz bersyukur sangat-sangat kerana dipertemukan oleh Allah biar pun kita hanya sekadar berkenalan di alam Whatsapp sahaja tapi tidak sangka persahabatan kita pergi ke tahap sebegini. Selain itu, Shaz mahu ucap terima kasih yang tidak terhingga buat Zue kerana menyanyikan Shaz lagu Warkah Cinta Berbau Syurga.Sungguh! Shaz terharu. Indah sungguh persahabatan kita. Terima Kasih Ya Allah! *Sebagai balasan, aku menyanyikannya lagu Selalu Bersama buatnya agar kami sentiasa 'Selalu Bersama' InsyaAllah Amin..
Baiklah, mungkin itu sahaja yang Shaz mahu sampaikan ;) kepada sesiapa yang Shaz tidak mention namanya, ingatlah bahawa bukan Shaz sengaja. Sesungguhnya namamu itu sangat bernilai. hihihi :3 ingatlah, kau sentiasa dapat hati ini. perghh ayat. okay, assalamualaikum..

No comments: